[Ana Sayfa ][Yazılar]
|
Beklenen dev eser çıktı... Mistik Kabala Bu ünlü eserde neler var...
|
Bu ünlü eser Kabala gibi karmaşık bir konuyu herkesin anlayabileceği sarih bir dilde açıklamaktadır. Altın Şafak Hermetik Cemiyeti adında gizli bir İngiliz örgütün eski üyesi olan Dion Fortune, cemiyetin Kabala konusunda sırlarını ilk kez bu kitapta açıklamıştır. Kitap sadece bir Yahudi gizem öğretisi olan Kabala’yı değil, ama onu din, ezoterizm, mitoloji, okültizm, maji, astroloji, tarot ve simya ile ilişkilendirerek, kadim sırlar öğretilerini Hayat Ağacı denilen bir şablona kademe kademe oturtarak emsali bulunmayan bir anahtar sunmaktadır.
Dion Fortune (1890-1946) gizemli konularda yazan en popüler ve sevilen yazarlardan biridir. Halen emsali bulunamayan başyapıtı Mistik Kabala yazarın en ünlü ve önemli eseridir. Türkçe’de iki kitabı bulanan yazar, Altın Şafak Cemiyetinde bulunup İçsel Işık Cemiyetinin kurucusuydu.
Kitabı satın almak için aşağıdaki ikonu tıklayabilirsiniz
Bilgi İçin Tıklayınız
Dion Fortune'nun Diğer Eserleri
Kitabın Tercümanı Murat Sağlam'dan
Çeşitli ezoterik sistemler arasında Türkiye’de en az bilinen konulardan biri de kuşkusuz Kabala’dır. Geçtiğimiz yıl dünyanın hayranlığını kazanmış bir pop starın katkılarıyla kopan büyük medya fırtınasına, Türkçede kabala kitaplarının iyi bir satış rakamını tutturmasına rağmen, yani ilginin nüfusunun çoğunluğu Müslüman olan bir ülke için aslında şaşırtıcı derecede fazla olmasına karşın bu gerçek değişmiyor. Çünkü doğrusunu söylemek gerekirse şu ana kadar Türkçede yayınlanmış eserlerden kabalayı öğrenmek pek kolay değil.
Büyük bir hataya düşmeden Türkçedeki kabala kitaplarını iki kategoriye bölebiliriz. Birinci sınıfta kabala ustalarının biz sıradan insanlara mistik öğütlerini içeren kitaplar var. Bu kitaplardan anladığımız tek şey, öteden beri bildiğimiz, alçakgönüllülükle kabul ettiğimiz bir gerçeğin bir kez daha doğrulanmasından başka bir şey değil. Yani yollar farklı ama amaç Bir. Bu tür kitapları bir sufinin gönül sohbetinden, Budist bir ustanın Dharma konuşmalarından pek ayıramıyoruz. Bilge bir insanın sözleri yüreğimizi kısa süreliğine serinletse de, bu sınıfa giren kitaplar, Kabala’nın ne olduğunu anlamamız için ve onu bizzat bir spritüel gelişim aracı olarak kullanmamızda bize pek yardımcı olmuyorlar.
İkinci kategoride Kabala’yı bize tanıtmaya çalışan kitaplar bulunuyor. Mümkün olduğunca sistematik ve pedagojik bir şekilde yazılmış, yani akademik ölçülere dikkat eden bu kitaplar, insana korku veren bir külliyatı tek bir ciltte aktarmak gibi inanılmaz bir görev üstleniyorlar. Çabaları saygıya değer olsa da, işin doğrusu, karşılaştığımız şey bir malumat bombardımanıdır ve okuyucuya “Vov!” (Türkçesiyle “Abov!” ) gibi bir hayret nidasından başka bir seçenek kalmıyor. Bu sistemin karşısında saygıyla eğiliyoruz, ama arka arka yürüyerek bir an önce oradan kaçmak için. Tüm öğrenme isteğimize rağmen, itiraf etmeliyiz ki, sayfalar bizi itiyor.
Neyse ki artık Türkçe’de Kabala kitapları konusunda üçüncü bir kategorinin yaratılmasını zorunlu kılacak yeni bir kitap var. Bu kitap, Dion Fortune’nun Mistik Kabala’sından başkası değildir.
Çoğumuz hem Dion Fortune’u, hem onun başyapıtı sayılan Mistik Kabala’nın adını işitmiştir –tabi hali hazırda okumadıysak. Batıda kabala öğrenmek isteyen hararetle tavsiye edilen 3 kitaptan biri mutlaka Mistik Kabala’dır. Diğer iki kitabın Fortune’un şahsen ve uzaktan öğrencileri tarafından yazıldığını ve kaynakçasında Mistik Kabala adı geçmeyen Kabala kitaplarının tereddütle karşılandığını belirtmeye bilmem gerek var mı?
Yalnız bir yanlış anlamayı baştan önlemek için burada bir açıklama yapmak zorundayım. Çünkü Türkçedeki kabala kitaplarını aslında başka bir sınıflandırmaya da tabi tutabiliriz. Yahudi Kabalası ve Hermetik Kabala kitapları. Bildiğim kadarıyla Ted Andrews’in Kabala Sihri kitabı hariç, Türkçedeki diğer bütün kitaplar birinci kategoriye giriyorlar.
Yahudi mistisizmi Yahudilikle karşılaştırıldığında tanımı gereği daha öze dair, dolayısıyla daha evrensel olsa da, Hermetik Kabala bütün ruhani kültürleri tek bir gövdede birleştirmeye azimli büyük bir nehir olarak Mısır’dan Avrupa’ya asırlar süren yolculuğu boyunca geçtiği bütün toprakların irfanını gövdesine katmıştır ve Yahudi Mistisizm’ine göre kuşkusuz daha kapsayıcıdır. Orada Yunan, İskandinav ve Uzak Doğu mitolojilerinin, Üç Büyük Din’in tek bir glifte, Hayat Ağacı’nda birleştirilme çabalarına tanık oluruz.
Fortune’un Mistik Kabala’sı böyle bir anlayışın eseri olarak gereksiz bütün ayrıntılardan uzak durup Yol’a çıkmak isteyen için yalnızca en gerekli bilgileri veriyor. Bunu yaparken herkesin anlayabileceği gündelik örneklerden hareket ederek aklımıza hitap edip bizi kendimize soru sormaya, kendimizi Kabala’nın ışığında bir kez daha anlamaya ve böylece Yücelmeye davet ediyor. Bu kitabı elimize aldığımızda dikkat etmeliyiz; çünkü büyük bir ihtimalle, çok farklı sistemleri tek bir çatı altında birleştirme gücüne sahip bir sistem olan Kabala’nın altın anahtarlarını tutuyoruzdur.
Uzun lafın kısası arkadaşlar, bu kitabı kaçırmayın.
Sevgi ve ışıkla,
Murat Sağlam
Kitabın içine bakmak için:
| İçindekiler | Resimler | I. Bölüm |
[Ana Sayfa ][Yazılar]